Actualiteiten

De slang van de Eendenkooi

2012-11-05

Boswachter

Ringslang, bron: www.ravon.nl

Begin oktober werd ik aangesproken door mijn buurvrouw. “Wat ik nou toch in het water om de Eendenkooi gezien heb! Een slang! Ik schrok me dood!” Het verhaal liep als een vuurtje. Een andere buur kwam met een foto uit een blad van een adder aanzetten. “Ja, dat is hem”, zei mijn verschrikte buurvrouw.

Had ze misschien George gezien, de grote waterschildpad, die zeker al twee jaar in de sloot zit, een ‘exoot’ die iemand er kennelijk vanuit zijn aquarium in gekieperd heeft. Je weet tenslotte niet meteen wat er allemaal aan zo’n reptielenkop vast kan zitten!

Aan mij heb je weinig. Ik ben socioloog en theoloog. Ik moet misschien weten welke slang er in het paradijs gesproken heeft en welke dieren er in de Ark van Noach gingen, maar welke soorten twee aan twee de Eendenkooi bevolken? Dat er reptielen zitten, wist ik al wel. Kikkers en padden genoeg in mijn tuin. En mijn kinderen kwamen vroeger nog wel eens aanzetten met een salamandertje in een potje.

Maar ik ben op zoek gegaan, zonder schepnet maar op internet, want ik heb het ook niet op slangen. Voor mijn vraag, wat voor slang het hoogst waarschijnlijk geweest kan zijn, kwam ik het verst met de pagina’s van Ravon, een instelling die reptielen, waaronder ook slangen in Nederland onderzoekt. Ravon geeft op kaartjes precieze informatie over hun verspreiding.

Je kunt er lezen dat de adderpopulatie in Nederland sterk afneemt. We moeten terug naar de jaren zeventig, toen er voor he laatst een adder in Utrecht is waargenomen en dan nog in het oosten. De adder kàn zwemmen, maar alleen als hij het echt nodig vindt, om bijvoorbeeld een beek over te steken. Hij is geen typische waterslang.

De ringslang is een ander verhaal. Op de kaartjes kun je zien dat hij wijd verspreid is in onze provincie, tot in het westen van Utrecht aan toe. Hij leeft bovendien vooral van visjes en kleine reptielen: kikkers, padden. En hij is een typische waterslang! Hij is niet giftig en heel schuw (zoals de meeste slangen).

Dus geen angst, blijf rustig uw wandelingetje maken door de Hof van Eden van onze wijk. Mocht u ook wat zien slingeren door de sloot, dan kunt uw waarneming altijd melden bij Ravon. Spreekt de slang u aan, dan kunt u bij mij terecht.

Gied ten Berge

Meer informatie over de adder.

Meer informatie over de ringslang

actualiteiten